Enorme voorraad van incourante, reserveonderdelen ligt op de plank

Voorraadkosten omlaag efficiëntie omhoog

De continu korter wordende levensduur van producten, de toenemende druk op het verkorten van de ‘time-to-market’ en de steeds strikter wordende voorwaarden waaraan leveranciers moeten voldoen, leiden tot een groeiend aantal reserveonderdelen dat moet worden beheerd. Het resultaat daarvan is steeds grotere opslagruimtes en steeds hogere voorraadkosten. Zo beheert het ‘Material Support Center’ van Airbus vier miljoen unieke onderdelen!
De huidige productiemethoden zijn kostbaar voor kleine series en bovendien ligt er altijd nog zo’n 80% aan “slow movers”  op de plank.

3D-printen evolueert in rap tempo van prototype naar een valide fabricagetechnologie. Daarbij ligt de focus nu nog op het produceren van kleine series of unieke, complexe, producten en veelal wordt uitbesteed. Professionele printers zijn nog erg kostbaar en worden jaarlijks geüpgraded of zelfs vernieuwd om aan de nieuwste technieken te voldoen.

In de nabije toekomst zal 3D-printen volledig geïntegreerd worden in de reguliere productiecyclus
(citaten Berenschot overgenomen uit:  Verdienmodellen 3D printen )

Voordelen 3D printen

  • Aan het einde van de levenscyclus van een product overschrijdt de standaard ordergrootte van een onderdeel (vaak) vele malen de uiteindelijke behoefte. Wellicht kunt u beter enkele tientallen onderdelen printen met 3D?
  • Wanneer de mal niet langer aanwezig of bruikbaar is en de kosten voor het vervaardigen van een nieuwe mal over een kleine hoeveelheid producten moet worden afgeschreven;
  • ‘Continuous product improvement’ verbetert de kwaliteit van het onderdeel continu gedurende de levenscyclus. Om voor kleine series van specialistische en complexe onderdelen, continu nieuwe mallen te bestellen is economisch niet haalbaar.
  • Sommige ontwerpen kunnen alleen maar worden gemaakt via 3D-printen. Complexe figuren, oudere artikelen die moeten worden nagemaakt, unieke situaties waarin zaken moeten worden bevestigd, persoonlijke producten. Er zijn veel redenen om te komen tot ‘series van 1’.
  • 3D-printen voorkomt dat er onnodig onderdelen worden gefabriceerd